Centrum Społecznego Rozwoju przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 943 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gmin Mikołów, Łaziska Górne oraz Wyry. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 46,44275 ton żywności;
- 5069 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2018 dla 53 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono cztery cykle warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących obejmujące tematykę: ekonomiczną, żywieniową, kulinarną oraz niemarnowania żywności.