
Centrum Społecznego Rozwoju z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Podprogram 2023 w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego+ , którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Mikołowa i Wyr pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie czerwiec 2024 – grudzień 2024.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
- skrobiowe (makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju);
- cukier (cukier biały);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (fasolka po bretońsku).
Pomoc żywnościowa trafiła do 350 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Mikołów oraz 60 osób z terenu gminy Wyry.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 20,0368 ton żywności ;
- 1990 paczek żywnościowych;
W ramach FEPŻ Podprogram 2023 dla 41 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono cykl warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej;
- żywieniowo dietetycznych
- kulinarnych;
- niemarnowania żywności;
- innych działań aktywizujących.