Zakończenie Podprogramu 2023

Centrum Społecznego Rozwoju z terenu województwa śląskiego przy współpracy ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Podprogram 2023 w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego+ , którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Mikołowa i Wyr pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie czerwiec 2024 – grudzień 2024.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, dżem truskawkowy);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, mąka pszenna, kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju);
  • cukier (cukier biały);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (fasolka po bretońsku).

Pomoc żywnościowa trafiła do 350 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Mikołów oraz 60 osób z terenu gminy Wyry.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

 

  • 20,0368 ton żywności ;
  • 1990 paczek żywnościowych;

W ramach FEPŻ Podprogram 2023 dla 41 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono cykl warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej;
  • żywieniowo dietetycznych
  • kulinarnych;
  • niemarnowania żywności;
  • innych działań aktywizujących.
Projekt i realizacja - zatorski.eu - profesjonalne strony internetowe dla biznesu - Powered by WordPress