Dystrybucja żywności

Szanowni Państwo,

uprzejmie informujemy, iż rozpoczyna się kolejny program wsparcia żywnościowego dla osób potrzebujących: Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+.

Program realizowany jest w okresie 09.2023-11.2024. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie 06-12.2024.

Cel programu:

  • przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.

 

Zadania i działania realizowane w programie: 

  • Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych;
  • Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPR oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym;
  • Przekazanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym (ubogim, rodzinom wielodzietnym, osobom w kryzysie bezdomności, migrantom – zgodnie z art. 7 Ustawy i pomocy społecznej), zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej
  • Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne;
  • Przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn.

 

Grupa docelowa:

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria określone w art. 7 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2023 poz. 901 i 1693) i których dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 2.056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 PLN dla osoby w rodzinie.

Pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej.

 

Przewidziane efekty i rezultaty:

zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację wspierających środków towarzyszących, takich jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.

 

W ramach FEPŻ 2021-2027 w roku kalendarzowym 2024 OPL Centrum Społecznego Rozwoju współpracująca ze Śląskim Bankiem Żywności w Chorzowie wspiera osoby potrzebujące z województwa śląskiego, na terenie powiatu mikołowskiego w gminie Mikołów.

Dodatkowo OPL Centrum Społecznego Rozwoju wraz ze Śląskim Bankiem Żywności będzie realizował następujące, planowane działania towarzyszące wśród osób potrzebujących, wspierające ich włącznie społeczne:

  • Cykle edukacyjne tematyczne: edukacji ekonomicznej, żywieniowo-dietetyczne, kulinarne, dotyczące praw konsumenta.
  • Warsztaty edukacyjne z zakresu: niemarnowania żywności, prawidłowej segregacji odpadów, kulinarne, psychodietetyczne, gospodarowanie budżetem domowym.
  • Działania o charakterze włączeniowo-integracyjnym (cykle).
  • Dyżury konsultacyjne.

Więcej informacji o działalności Banków Żywności oraz sposobie realizacji programu na stronie internetowej www.fepz.bankizywnosci.pl  oraz w mediach społecznościowych na //www.facebook.com/share/p/nZjnbr1iRpy97xbS/

Osoby, które chcą skorzystać z pomocy żywnościowej w ramach realizacji Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 współfinasowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego+ proszone są o kontakt  z pracownikami:

  • Ośrodka Pomocy Społecznej w Mikołowie osobiście lub pod Tel. 32 3242677
  • Centrum Społecznego Rozwoju osobiście lub pod numerem telefonu 795264754

Artykuły spożywcze przekazywane przez KOWR/OPO/OPR   na rzecz OPL w ramach FEPŻ Podprogramu 2023

  1. groszek z marchewką w opakowaniach jednostkowych
  2. dżem truskawkowy w opakowaniach jednostkowych 300 g – 4 szt./osoba
  3. makaron jajeczny świderki w opakowaniach jednostkowych 500 g – 5 szt./osoba
  4. mąka pszenna w opakowaniach jednostkowych 1 kg -– 4 szt./osoba
  5. kasza jęczmienna w opakowaniach jednostkowych 500 g – 3 szt./osoba
  6. płatki owsiane w opakowaniach jednostkowych 500 g –  2 szt./osoba
  7. herbatniki maślane w opakowaniach jednostkowych 200 g – 3 szt./osoba
  8. kawa zbożowa rozpuszczalna w opakowaniach jednostkowych 200 g – 2 szt./osoba
  9. mleko UHT w opakowaniach jednostkowych 1 l – 6 szt./osoba
  10. ser podpuszczkowy dojrzewający w opakowaniach jednostkowych 400 g – 3 szt./osoba
  11. szynka wieprzowa mielona w opakowania jednostkowych 300 g – 4 szt./osoba
  12. szynka drobiowa w opakowaniach jednostkowych 300 g – 4 szt./osoba
  13. pasztet wieprzowy w opakowaniach jednostkowych 160 g –  3 szt./osoba
  14. szprot w oleju w opakowaniach jednostkowych 170 g –  3 szt./osoba
  15. cukier biały w opakowaniach jednostkowych 1 kg –  4 szt./osoba
  16. olej rzepakowy w opakowaniach jednostkowych 1 l –  4 szt./osoba
  17. fasolka po bretońsku w opakowaniach jednostkowych 500 g – 3 szt./osoba

ŻYWNOŚĆ, w ramach Programu Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027,jest wydawana BEZPŁATNIE.

W ramach danego projektu prowadzony jest Punkt Społecznej Życzliwości:

 

Kontakt

Wszelkie pytania prosimy kierować pod następujące numery telefonów:

  • Karolina Wojsz - 795 264 754
  • Dyżury telefoniczne odbywają się w dniach roboczych w godzinach od 9.00 do 15.00.

Projekt i realizacja - zatorski.eu - profesjonalne strony internetowe dla biznesu - Powered by WordPress