Pomoc Żywnościowa- efekty Podprogramu 2018

Centrum Społecznego Rozwoju przy współpracy z  Bankiem Żywności w Chorzowie realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

 

 

 

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

 

Pomoc żywnościowa trafiła do 943 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gmin Mikołów, Łaziska Górne oraz Wyry. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 46,44275 ton żywności;
  • 5069 paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2018 dla 53 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono cztery cykle warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących obejmujące tematykę: ekonomiczną, żywieniową, kulinarną oraz niemarnowania żywności.

 

 

 

Projekt i realizacja - zatorski.eu - profesjonalne strony internetowe dla biznesu - Powered by WordPress